İzinli Online Pazarlama

Son zamanlarda, internette bir kavramı sıklıkla duyuyoruz; izinli online pazarlama…

Klasik e-posta gönderimi gibi kabul edilen bu işlem, aslında çok daha farklı bir anlam içeriyor.

Peki nedir bu İzinli Online Pazarlama? E-posta’yla Pazarlama ile kesiştiği ve farklılaştığı noktalar neler?

Pazarlamanın olmazsa olmazlarından biri olan hedef kitle ile iletişimde, internet ve tabii ki e-posta gönderimi çok önemli. Haliyle bu hizmeti sunan firmalar da her geçen gün artıyor. Bu hizmeti veren kurumlardan biri de Hitay Yatırım Holding bünyesinde bulunan izinli online pazarlama şirketi Napolyon.com.

İzinli Online Pazarlama, online kanallar üzerinden potansiyel ve mevcut tüketicilerin izinleri alınarak ve bu izne dayalı olarak tüketiciyle bu kanallardan iletişime geçilen pazarlama faaliyetleridir.

E-postayla Pazarlama da, izinli pazarlama ilkelerine uygun yapılması gereken bir online pazarlama metodudur. Aslında İzinli Online Pazarlama’nın bir sonraki adımıdır. Ancak pek çok kurum tarafından yürütülen özensiz ve toplu e-posta gönderimleri nedeniyle, adeta bir “tacizkar pazarlama” yöntemine dönüşmüş durumdadır.

İzinli Online Pazarlama ile tüketicinin izni önceden alınır, dilediği zaman bu izni sınırlama veya tümüyle kaldırma hakkı tanınır. İletişim; SMS, MMS, e-posta, dijital reklamlar ve sosyal ağlar üzerinden yapılan uygulamalar aracılığıyla online olarak gerçekleştirilir.

İşte bu kavramın Türkiye’de henüz çok yeni olduğu zamanlarda, bundan 5 yıl önce, Hitay Yatırım Holding bünyesinde faaliyete başlayan Napolyon.com, Türkiye’nin ilk ve tek online “İzinli Pazarlama” platformu olarak, misyonunu başarıyla sürdürüyor.

Napolyon.com’da tüketiciyle, paylaştığı iletişim adresleri üzerinden, sadece belirttiği ilgi alanları (sektör, kategori, tercihler, profil bilgileri vb) doğrultusunda ve aksini belirtmediği müddetçe verdiği onaya uygun olarak iletişime geçiliyor. Bu izin, tüketicinin hem e-posta hem de GSM kanalları için herhangi bir iletişim öncesinde “double/confirmed opt-in” yani verilen e-posta adresi ve cep telefonu numaralarının onaylanması yöntemiyle alınıyor.
Genelde sürdürülen uygulama örneklerine bakacak olursak, bir firmanın herhangi bir ürün veya hizmetini satın aldığınızda, kişisel iletişim bilgilerinizi bilinçli bir şekilde vermiş olmamanıza rağmen, söz konusu markanın ve yan kuruluşlarının pazarlama mesajlarına maruz bırakılırsınız. Son dönemde özellikle internette Facebook, mobil cihazlarda ise iPhone uygulamaları aracılığıyla toplanan bilgilerin, reklam amaçlı kullanımına dair haberler sıkça karşımıza çıkıyor.

Oysa, tüm bu yöntemlerle toplanan bilgilerin tüketiciye vaat edilen şekilde paylaşılması ve işlenmesi, izin dışı amaçla kullanılmaması gerekir. Bir izinli online pazarlama firması olan Napolyon.com’a verilen bilgiler, üyenin izni olmadığı sürece, kesinlikle diğer firmalarla paylaşılmaz.

Şirketler açısından da online izinli pazarlama kuruluşlarıyla çalışmanın pek çok avantajı var. Bu yöntemle şirketler, yalnızca E-posta’yla Pazarlama değil, sosyal ağlara entegre edilmiş kapsamlı projelerle de doğru hedef kitleye erişme fırsatını yakalıyorlar. Kendi hedef kitlelerine özel bir çalışma yürütüyorlar ve diğer mecralara göre daha düşük bir bütçeyle etkin geri besleme elde ediyorlar. Elbette, burada ölçümleme ve raporlamanın da önemi büyük. Yapılan her bir aktivitenin istatistikleri raporlanarak, müşteri memnuniyeti de araştırılmış oluyor. Özetle, izinli pazarlama, markayla hedef kitlesi arasında güvene dayalı bir pazarlama iletişimi ve tatminkar iş sonuçları yaratıyor.

Dijital medya kanallarının kullanımı ve online harcama konusundaki trendler, tüketicilerin gelecekte, kişisel bilgilerinin kullanımı konusunda daha dikkatli bir yaklaşım sergileyeceğine işaret ediyor. Online hizmet veren bu tür kuruluşlar, kullanıcıların güvenini kazanmak ve korumak için giderek daha sıkı güvenlik ve gizlilik ayarlarını devreye alıyor. Artan bir hızla büyüyen bilgi ve mesaj kirliliğinin giderek daha tahammülsüz bir toplum yarattığı günümüzde; izinli online pazarlama uygulayıcıları tüketiciyi dinleyerek, hizmetlerini yaygınlaştırarak, onların değişen tüketim alışkanlıklarına, gizlilik ve güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verecektir.

İzinli pazarlama şirketleri, üyelerinin kendilerine duyduğu güven ve bağlılık sayesinde, Napolyon.com örneğinde olduğu gibi, sosyal ağlarda aktif şekilde yer alabiliyor, bu sayede edindikleri deneyimle dijital medya kampanyalarında daha etkin olabiliyor. Kendisiyle gönüllü olarak iletişime geçilmesine izin veren kitleler, aynı zamanda markanın gönüllü temsilcileri haline geliyor. Bu bağlamda online izinli pazarlamanın, markaların dijital iletişiminde önemli bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Önü oldukça açık yeni pazarın; “Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı” ve “Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı”nın yasalaşmasıyla, gerçek değerini bulacağına inanıyorum.